Over mij en dans

Mijn naam is Henneke Nauta en met veel plezier verzorg ik in De Wite Fûgel lessen Sacred Dance en bied ik andere activiteiten aan.                                                                      Dansen maakt blij, geeft verbinding en is gewoon heerlijk om te doen.             

Intensief dansen kwam pas laat in mijn leven, hoewel ik me nog heel goed de paar keer dat wij volksdansten op de lagere school herinner, wat tot mijn grote spijt niet voortgezet werd. Sinds ongeveer vijftien jaar houd ik mij bezig met Sacred Dance.         En vanaf die tijd heeft dansen en vooral deze dansvorm mij veel gebracht.

Als onderdeel van het onder de knie krijgen van Levenskunst, wat een heel leven in beslag neemt. Een oefening in het ervaren en beleven van wat zich aandient.             Leren met vallen en opstaan, soms moeilijk maar vaak ook boeiend en mooi.                                        

 

Bij Sacred Dance staan de passen (meestal) vast en daardoor ontstaat er veel ruimte voor ervaring en beleving.                         De bewegingen en gebaren, samen met de gekozen muziek, betekenen veel voor mij.  Een betekenis die behulpzaam is bij het aankijken van ongemak, maar ook bijvoorbeeld emoties. Het geeft rust en zorgt ervoor dat ik uit mijn hoofd en denken raak en meer bij de ervaring kom.                                                                         

In het dansen met groepen reik ik een thema, bijpassende dansen en symbolisch midden aan en altijd weer ontstaat er een, van ontroerend tot vrolijke, wisselwerking tussen de deelnemers, de dansen en het thema.
Samen in beweging zijn, verdieping, verbinding en niet te vergeten plezier ervaren, dat is belangrijk voor mij.

Ik groei samen met en door andere docenten: ik volgde mijn opleiding tot Docent Sacred Dance in Zeist en heb twee modules afgerond bij Nanni Kloke en ben lid van haar netwerk Meditatie in Beweging, waar ik lessen blijf volgen.                                       Bij anderen volgde ik cursussen in het werken met het labyrint en orakelkaarten.                            

Sinds ik ben gestart met het geven van lessen heb ik ervaren dat dans een verrijking kan zijn bij het werken met klankschalen, meditatie, stiltedagen en het labyrint. Er is een mooie samenwerking met andere professionals ontstaan wat zorgt voor verdieping met verschillende activiteiten in mijn praktijk.