Over mij en dans

Mijn naam is Henneke Nauta, getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen.  Opgeleid en gewerkt als leerkracht in het basisonderwijs en sinds 2014 gediplomeerd docent Sacred Dance.

Intensief dansen kwam pas laat in mijn leven, hoewel ik me nog heel goed de paar keer dat wij volksdansten op de lagere school  herinner, wat tot mijn grote spijt niet voorgezet werd. Sinds ongeveer vijftien jaar houd ik mij bezig met Sacred Dance. En vanaf die tijd heeft dansen en vooral deze dansvorm mij veel gebracht.

Als onderdeel van het onder de knie krijgen van Levenskunst, wat een heel leven in beslag neemt. Voor mij is het een oefening in ervaren en beleven wat zich aandient. Leren met vallen en opstaan. Al op jonge leeftijd werd ik  geconfronteerd met de eindigheid van het leven, door het overlijden van mijn beide ouders. En ook lichamelijk ongemak is een periode erg aanwezig geweest in mijn leven. In Sacred Dance ervaar ik de krachtige en diepe werking die bewegingen en gebaren betekenen voor heel het menselijke wezen: lichaam én geest. Een betekenis die behulpzaam kan zijn bij het aankijken en helen van opgelopen verwondingen die nu eenmaal onvermijdelijk zijn in het leven.                                                                           

In het dansen met groepen reik ik een thema, dansen en symbolisch midden aan en altijd weer ontstaat er een, vaak heel ontroerende, wisselwerking tussen de deelnemers, de dansen en het thema.
Samen in beweging zijn, verdieping, verbinding en niet te vergeten plezier ervaren, dat is belangrijk voor mij.

Ik groei samen met en door andere docenten: in 2017/2018 heb ik twee modules afgerond die ik gevolgd heb bij dansdocent Nanni Kloke en ben ik lid geworden van haar netwerk Meditatie in Beweging, waar ik lessen kan blijven volgen. Ook heb ik ervaring bij anderen opgedaan in het werken met het labyrint en orakelkaarten.                            

Sinds ik ben gestart met het geven van lessen in 2014 heb ik ervaren dat dans een verrijking kan zijn bij het werken met klankschalen, meditatie, stiltedagen en het labyrint. Er is een mooie samenwerking met anderen ontstaan wat zorgt voor nog meer verdieping in het beleven en van dans en verschillende activiteiten in mijn praktijk.